YENİ TÜRK EDEBİYATI III

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
TDE20207 4 3+0 3 Zorunlu
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı olarak adlandırılan dönemdeki sanatçılar üzerinde genel bir değerlendirme yapıldıktan sonra 1896 yılı itibariyle ortaya çıkan yeni edebiyat görüşlerine ve edebiyat çevrelerine dair bilgiler vermek amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu derste Ara Nesil olarak adlandırılan dönemin sanatçıları ve eserleri hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra Servet-i Fünun dönemi sanatçıları, eserleri ve dönemde hâkim olan edebiyat anlayışı üzerinde durulacaktır.
Dersin Ön Koşulları Dersi almak için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ali KURT
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Serhat HAMİŞOĞLU
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Orhan Okay, Batılılaşma Dönemi Türk Edebiyatı, Dergâh Yayınları.İnci Enginün, Tanzimat’tan Cumhuriyete Türk Edebiyatı, Dergâh Yayınları.Kenan Akyüz, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, İnkılap Yayınları.
Notlar Ramazan Korkmaz (ed.), Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı, Grafiker Yayınları.Berna Moran, Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış I, II, III, İletişim Yayınları.Mehmet Törenek, Hikâye ve Romanlarıyla Mehmet Rauf, Kitabevi Yayınları.Ömer Faruk Huyugüzel, Halid Ziya Uşaklıgil, Akçağ Yayınları.Halid Ziya Uşaklıgil, Kırk Yıl, Özgür Yayınları.Halid Ziya Uşaklıgil, Hikâye, Özgür Yayınları.
Ön Hazırlık ve Dokümanlar Halid Ziya Uşaklıgil, Kırk Yıl, Özgür Yayınları. Halid Ziya Uşaklıgil, Hikâye, Özgür Yayınları.
Ödev Ödev verilmemektedir.

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 0
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
  128 | AKTS Kredisi : 4

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Tanzimat sonrasi yenilik arayışları ve değişen şeyler. Yazılı ve Sözlü Anlatım Tanzimat edebiyatı sonrasında Türk edebiyatında yaşanan gelişmeler hakkında ilgili kitap ve makaleler okunmalı. İnci Enginün, Yeni Türk Edebiyatı Tanzimattan Cumhuriyete, Dergâh Yayınları.
2 Tanzimat’tan Servet-i Fünûn’a kadar geçen dönemler ve nitelikleri. Yazılı ve Sözlü Anlatım Servet-i Fünun dönemine geçişe kadarki dönemde eser veren sanatçılar hakkında fikir sahibi olunmalı. Kenan Akyüz, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, İnkılap Yayınları.
3 Ara Nesil Dönemi Türk edebiyatı. Yazılı ve Sözlü Anlatım Ara Nesil Edebiyatı adlandırması ve bu edebiyatın ortaya çıkışı hakkında bilgi sahibi olunmalı. Cafer Gariper, Ara Nesil Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı, (ed. Ramazan Korkmaz), Grafiker Yayınları.
4 Nabizade Nazım’ın Türk edebiyatındaki önemi. Yazılı ve Sözlü Anlatım Nabizade Nazımın romancılığı hakkında bilgi sahibi olmalı. Kenan Akyüz, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, İnkılap Yayınları, Nabizade Nazım, Zehra, Özgür Yayınları. Nabizade Nazım, Karabibik, Özgür Yayınları.
5 Fatma Aliye Hanım’ın Türk edebiyatındaki önemi. Yazılı ve Sözlü Anlatım Fatma Aliye Hanımın romancılığı hakkında bilgi sahibi olmalı. Yeni Türk Edebiyatı Tanzimattan Cumhuriyete. Fatma Aliye Hanım, Muhadarat, Bilge Kültür Sanat Yayınları.
6 Servet-i Fünûn topluluğu ve edebiyatının oluşumunu hazırlayan etkenler Yazılı ve Sözlü Anlatım Servet-i Fünun Edebiyatının oluşum süreci hakkında bilgi sahibi olmalı. İsmail Parlatır, Servet-i Fünun Edebiyatı, Akçağ Yayınları.
7 Tevfik Fikret’in Servet-i Fünûn’daki ve Türk edebiyatındaki yeri ve değeri Yazılı ve Sözlü Anlatım Tevfik Fikretin edebiyat ve sanat anlayışı hakkında fikir sahibi olmalı. Mehmet Kaplan, Tevfik Fikret Devir, Eser, Şahsiyet, Dergâh Yayınları.
8 Ara Sınav - -
9 Cenab Şahabeddin’in Servet-i Fünûn’daki ve Türk edebiyatındaki yeri ve değeri Yazılı ve Sözlü Anlatım Cenab Şahabeddinin edebiyat ve sanat görüşü hakkında fikir sahibi olmalı. Birol Emil, Mehmet Kaplan vd. Cenap Şahabeddin Bütün Şiirleri, Dergah Yayınları.
10 Servet-i Fünûn Edebiyatının temel nitelikleri Yazılı ve Sözlü Anlatım Servet-i Fünunun şiir harici eserleri hakkında fikir edinmeli. Kenan Akyüz, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, İnkılap Yayınları.
11 Servet-i Fünûn Edebiyatının öncü şahsiyetleri ve eserleri Yazılı ve Sözlü Anlatım Servet-i Fünun romanı ve sanatçıları hakkında bilgi sahibi olmalı. İnci Enginün, Yeni Türk Edebiyatı Tanzimattan Cumhuriyete, Dergah Yayınları.
12 Halid Ziya’nın Servet-i Fünûn’daki ve Türk edebiyatındaki yeri ve değeri Yazılı ve Sözlü Anlatım Halid Ziyanın edebiyat ve sanat görüşleri hakkında fikir sahibi olmalı. Ömer Faruk Huyugüzel, Halid Ziya Uşaklıgil, Akçağ Yayınları.
13 Halid Ziya’nın Servet-i Fünûn’daki ve Türk edebiyatındaki yeri ve değeri Yazılı ve Sözlü Anlatım Halid Ziyanın edebiyat ve sanat görüşleri hakkında fikir sahibi olmalı. Ömer Faruk Huyugüzel, Halid Ziya Uşaklıgil, Akçağ Yayınları.
14 Mehmed Rauf’un Eylül’ü, Servet-i Fünûn’daki ve Türk edebiyatındaki önemi Yazılı ve Sözlü Anlatım Mehmet Raufun romancılığı hakkında fikir sahibi olmalı. Mehmet Törenek, Hikaye ve Romanlarıyla Mehmet Rauf, Kitabevi Yayınları
15 Genel tekrar. Yazılı ve Sözlü Anlatım Önceki haftalarda işlenen konulara hâkim olmalı.

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Ara Nesil sanatçıları hakkında bilgi verebilir.
2 Ara Nesil sanatçılarının eserleri hakkında bilgi verebilir.
3 Servet-i Fünûn topluluğu ve edebiyatının oluşumunu hazırlayan etkenleri açıklayabilir.
4 Servet-i Fünûn Dönemi Türk edebiyatının genel nitelikleriyle açıklayabilir.
5 Servet-i Fünûn Edebiyatının temel niteliklerini açıklayabilir.

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 55511554121
Ö2 55511554121
Ö3 55511554121
Ö4 55511554121
Ö5 55511554121

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek