KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

Ders Genel Bilgileri

Ders Kodu AKTS T+U+L Kredi Ders Türü
ULI22731 6 3+0 3 Seçmeli
Ders Linki (Türkçe) :
Ders Linki (İngilizce) :
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Öğretim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı gıda güvenliği ve uluslararası politika arasındaki karmaşık ilişki ortaya koymaktır.
Dersin İçeriği Öğrenciler, küresel ölçekte gıda üretimini, tüketimini, gıdaya erişimi, gıda politikalarının nasıl şekillendiğini derinlemesine anlayacaklardır. Devletlerin, uluslararası örgütlerin ve devlet dışı aktörlerin rolünü inceleyerek, öğrenciler gıdanın bulunabilirliği, erişimi, kullanımı ve istikrarının küresel politikayı nasıl etkilediği ve bunun tersi hakkında kapsamlı bir anlayış geliştireceklerdir.
Dersin Ön Koşulları Yoktur
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Muharrem Ekşi
Dersi Verenler Doç. Dr. Sezin İba Gürsoy
Dersin Yardımcıları -
Staj Durumu Yok

Dersin Kaynakları

Kaynaklar Food Security and Globalization by Barling and Lang
Notlar Öğrenciler, yerel ve küresel ölçekte gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin nedenlerini ve sonuçlarını ele almak için doğa ve sosyal bilimlerden kavramsal araçları uygulayacaklardır.
Ön Hazırlık ve Dokümanlar FAO (Food and Agriculture Organization): www.fao.orgWorld Food Programme (WFP): www.wfp.orgGlobal Food Security Index: www.foodsecurityindex.eiu.com
Ödev Ödev konuları ders esnasında verilecektir.

Ders Yapısı

Matematik ve Temel Bilimler% 0
Mühendislik Bilimleri% 0
Mühendislik Tasarımı% 0
Sosyal Bilimler% 100
Eğitim Bilimleri% 0
Fen Bilimleri% 0
Sağlık Bilimleri% 0
Alan Bilgisi% 0
Değerlendirme Ölçütleri
Yarı Yıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Kısa Sınav 0 % 0
Ödev 0 % 0
Devam 0 % 0
Uygulama 0 % 0
Proje 0 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Arazi Çalışması 0 % 0
Atölye Çalışması 0 % 0
Laboratuvar 0 % 0
Sunum/Seminer Hazırlama 0 % 20
Toplam 2 % 100
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ödevler 0 0 0
Ara Sınavlar 1 28 28
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 56 56
Kısa Sınav 0 0 0
  182 | AKTS Kredisi : 6

Ders Konuları

Hafta Konu Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık ve Dokümanlar
1 Gıda güvenGıda Güvenliğinin Tanımı ve Boyutlarıliği ile ilgili tanımlar Sözlü Anlatım Sunum
2 Kavramın Tarihçesi ve Evrimi Sözlü Anlatım Sunum
3 Gıda güvenliği – Uluslararası güvenlik ilişkisi Sözlü Anlatım Sunum
4 Küresel ve Bölgesel Gıda Güvenliği Eğilimleri Sözlü Anlatım Sunum
5 Gıda güvenliği ile ilgili kuruluşlar ve mevzuat Sözlü Anlatım Sunum
6 Sürdürülebilir kalkınma ve gıda güvenliği Sözlü Anlatım Sunum
7 Ulusal ve Uluslararası Gıda Güvenliği Politikaları Sözlü Anlatım Sunum
8 VİZE SINAVI Yazılı Sınav Sınav
9 Pandemi ve Küresel Krizlerin Gıda Tedarik Zincirleri Üzerindeki Etkisi Sözlü Anlatım Makale
10 Gıda Güvenliği Araştırmalarında Yükselen Trendler Sözlü Anlatım Sunum
11 Politika Önerileri Üzerine Grup Projeleri Grup Projesi Sunum
12 Öğrenci Sunumları Örnek Olay Sunum
13 Öğrenci Sunumları Örnek Olay Sunum
14 Öğrenci Sunumları Örnek Olay Sunum

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:

# Açıklama
1 Gıda güvenliğine ilişkin temel kavramları tanımlama
2 Uluslararası güvenlik ile gıda güvenliği arasında ilişki kurma
3 Gıda güvenliği sistemlerini karşılaştırabilme
4 Gıda güvenliğine ilişkin başlıca mevzuatı öğrenme
5 Gıda güvenliğinin temel aktörlerini ve paydaşlarını öğrenme

Dersin Program Çıktılarına Katkısı

  P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11
Ö1 32323432343
Ö2 23432432432
Ö3 43242342232
Ö4 41233423542
Ö5 31242344234

Katkı Düzeyi: 0:Yok     1:Çok Düşük     2:Düşük     3:Orta     4:Yüksek     5:Çok Yüksek