Sağlık Yönetimi Bölümü; Sağlık sisteminin amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik olarak; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim işlevlerinin sistematik ve bilinçli bir şekilde uygulanması, sağlık hizmetlerinin daha kaliteli, verimli ve etkin hale getirilmesinde, çağdaş teknolojik olanaklar ve yönetim tekniklerinden yararlanarak hizmet üretebilen profesyonel yöneticileri yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Ayrıca yapılacak araştırmalarla, ulusal ve uluslararası düzeyde sağlık yönetimi bilimsel bilgi birikimine katkı sağlamaktır.
Tarihçe
Üniversitemizde 2013-2014 eğitim-öğretim yılında “Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü” adı altında öğrenci kabulüne başlanmış, 2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren YÖK kararıyla “Sağlık Yönetimi Bölümü” olarak öğrenci kabullerine devam etmiştir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren YÖK kararıyla birinci öğretim olarak eğitim-öğretimini sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
ÖSYM sınavlarında gerekli puanı almak / Yabancı Öğrenciler için ilgili eğitim-öğretim yılında ilan edilecek kriterleri taşımak.
Üst Kademeye Geçiş
ALES sınavında başarılı olmak.
Mezuniyet Koşulları
240 AKTS tamamlanacak şekilde tüm derslerden başarılı olmak.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatına bağlı kurumlarda, Özel hastane, poliklinik, laboratuvar veya rehabilitasyon merkezlerinde, Sosyal Güvenlik Kurumunda, Özel sigorta şirketlerinde, İlaç, tıbbi cihaz üreten endüstri kuruluşlarında, Sağlıkla ilgili araştırma merkezlerinde, Danışmanlık firmalarında ve Üniversitelerde çalışabilmektedir.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
Sağlık yönetimi ve yönetim alanındaki kavramsal, kuramsal ve metodolojik yöntemleri açıklar/ analiz eder /değerlendirir.
Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini sağlık kurumları ve hizmetlerinin yönetimi alanındaki araştırmalarda uygular, araştırma verilerini raporlaştırır ve rapor sonuçlarını başkalarıyla paylaşır.
Sağlık yönetimi alanındaki ulusal ve uluslararası güncel bilgiyi izleyerek analiz eder, değerlendirir.
Sağlık hizmetleri ile ilgili mevzuatı, ulusal ve uluslararası hukuki çerçeveyi mesleki etik ilkelere bağlı olarak sağlık hizmetlerini yürütür.
Sağlık hizmetlerinin kalitesinin değerlendirilmesine ilişkin yürütülen sağlık politikaları ve modellerini kalite ve iyileştirme süreçlerini analiz eder ve değerlendirir.
Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde interdisipliner ve multidisipliner ekip çalışması, rol ve sorumluluklarını etkili olarak yerine getirir.
Ulusal ve uluslararası gündemindeki olay, olgu ve gelişmeleri sağlık hizmet ve politikaları sağlıklı yaşam bağlamında analiz eder, değerlendirir.
Sağlık hizmetleri alanındaki gelişim ve değişimleri izleyerek bireysel mesleki gelişim ve değişim gereksinimlerini belirler.
Sağlık hizmetleri alanındaki problemleri belirlemeye, tanımlamaya ve çözme süreçlerinde eleştirel ve yaratıcı düşünme, problem çözme, uygun analitik ve modelleme tekniklerini uygular.
Sağlık hizmetlerini yürütmede etkili iletişim ve liderlik becerileri ile insan kaynakları süreçlerini organize eder / analiz eder.
Toplumsal sorumluluk ve duyarlılık bağlamında yaşadığı sosyal çevredeki diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler organize eder/ sonuçlarını analiz eder.
Sağlık hizmetlerinin ekonomik ve finansal analizini yapar, analiz verilerine dayalı stratejik plan geliştirir.
Sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli şekilde planlanması, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesinde bilgi yönetim sistemlerini etkili ve verimli kullanır.
Avrupa dil portfolyosu A2 düzeyinde bir yabancı dili (İngilizce) mesleki gelişim ve değişimleri takip eder ve meslektaşlarıyla iletişimde kullanır.
Sağlık hizmetleri alanına ilişkin iş sağlığı ve güvenliği konularında sahip olduğu bilgi ve deneyimi tanı, çözüm üretimi ve uygulama aşamalarında kullanır.