Gastronomi ve mutfak sanatları yüksek lisans programı 2022-2023 Eğitim-Öğretim döneminde eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bu anabilim dalı, yüksek öğretimde yüksek lisans derecesi için 120 AKTS gerektirmektedir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında gastronomi ve mutfak sanatları alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Programa öğrenci kabulü “Kırklareli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” ne uygun olarak yapılır.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve Yabancı Dil Sınavlarından Yeterli Puana Sahip olmak koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünden(120 AKTS karşılığı) geçmek ve tezi başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Gastronomi yüksek lisans programı mezunları, akademik alanda öğretim üyeliği ve araştırmacı olarak görev alabilirler. Bunun yanı sıra, otelcilik ve restoran yönetimi, yiyecek-içecek sektöründe stratejik planlama ve danışmanlık, gıda güvenliği ve kalite kontrolü, ürün geliştirme süreçlerinde uzmanlık gibi alanlarda istihdam edilebilirler. Regüle edilmiş meslekler kapsamında ise, gıda sektörüyle ilgili yasal düzenlemelere uygun olarak kontrolörlük, eğitimci şeflik ve gastronomik danışmanlık pozisyonlarında çalışabilirler.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ve ilişkili disiplinler hakkında sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili akademik ve sektörel sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki uluslararası uygulamaları bilir ve ülkesel uygulamalarla karşılaştırma yapar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin dünyaca bilinen profesyonel teknikleri ve uygulamaları bilir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme ve yorum yapabilme yetkinliğine sahip olur.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını alanındaki ve alan dışındaki kişilere sistemli bir şekilde aktarır.
İnsanlık tarihinin bilinen en eski zamanından günümüze kadar geçen beslenme süreçlerini bilir, analiz eder, çıkarım yapar, eleştirel bir şekilde yorumlar ve değerlendirir.
Yiyecek ve içecek sektöründeki öngörülemeyen ve mevcut sorunları pratik ve yaratıcı bir şekilde çözmek için yeni stratejiler geliştirir.
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası kaynakları kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgileri farklı disiplinlerden edindiği bilgilerle birleştirerek yorumlar ve edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında sahip olduğu bilgiyi uygulamaya koyar, geliştirir ve bunların yardımı ile sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri sunar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları kapsamındaki işletmelerin mevcut koşulları ve gelecek öngörüsü hakkında bilgi ve değerlendirme olanağına sahip olarak örgütsel amaç ve hedefler belirler ve plan yapar; öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili konularda gerek konu ile ilgisi olan gerekse olmayan kimseleri bilgilendirir, onlara düşüncelerini sorunları ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü olarak aktarır.
Dünyada ve Türkiyede bulunan toplumların gastronomi faaliyetlerini etkileyen, değiştiren, yön veren sosyo-kültürel ve ekonomik olayları ve özellikleri bilir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerilerini katma değeri yüksek düşünceye, yaklaşıma, teknolojiye veya ürüne dönüştürülmesinde sorumluluk alır.