Turizm Fakültesi : Gastronomi Ve Mutfak Sanatları 2020 Müfredatı. arşiv kaydı

Program Genel Bilgileri
Eğitim Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) Doç. Dr. Bilal DEVECİ
Bologna Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KESİCİ
Bologna Koordinatör Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Meltem YALÇIN KAYIKÇI
Eğitim Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
Merkezi Sınav Puan Türü (ÖSYM) SÖZ
Programın ISCED Kodu 1013
YÖK | ISCED
Programın Amacı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün temel amacı ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, Türk ve dünya mutfak kültürünü araştıran ve yakından tanıyan, yiyecek-içecekleri hazırlayabilen, yemek pişirebilmenin ve içecek hazırlamanın yanında mutfağın diğer disiplinlerle olan ilişkisini inceleyebilen ve sanatsal eğilime sahip, teorik ve pratik bilgi altyapısı güçlü bireyler yetiştirmektedir.
Tarihçe
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında aktif olarak eğitim vermeye başlamıştır. Bölümde şu an 34'ü yabancı uyruklu olmak üzere 207 öğrenci eğitim almaktadır. Eğitim kadrosu bir Doçent, üç Dr. Öğr. Üyesi, iki Öğr. Görevlisi ve bir Arş. Gör.'den oluşmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu bölüm, yüksek öğretimde Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında 240 AKTS (ECTS) kredilik birinci düzey (kademe) sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Lise diplomasına sahip adaylar, T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun kabul ettiği uluslararası sınavlarda belirli başarıyı gösteren adaylar, tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak, yerleştirilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Belirlenen sürede kesin kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını kaybeder.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrencilerin bir üst kademeye geçebilmeleri için genel ağırlıklı not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 1.80 not ortalamasına sahip olmaları gerekir.
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin Gastronomy ve Mutfak Sanatları programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: - Ders planındaki 240 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak, - 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Mezun olan öğrenciler, öğrenimleri sonrasında başta konaklama işletmeleri ve bağımsız yiyecek/ içecek işletmeleri olmak üzere, havalimanlarındaki yiyecek/içecek birimlerinde, kruvaziyer gemilerde, catering işletmelerinde, yiyecek/içecek hizmeti sunan kamu kurumlarında ve yiyecek/içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışabileceklerdir. Mezun öğrenciler Gastronomi Uzmanı, Şef, Yeme-İçme Sorumlusu, Catering İşletmecisi, Gurme, Gastronomi Yazarlığı, Yemek Fotoğrafçılığı Stilistliği, Gastronomi Akademisyeni unvanlarını alabileceklerdir.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
TRF20105İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİZorunlu3+04
UNV13101TÜRK DİLİ-IZorunlu2+02
UNV13103ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-IZorunlu2+02
UNV13107TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMIZorunlu1+12
UNV20105İNGİLİZCE-IZorunlu3+03
TRF19107TURİZM İNGİLİZCESİ-IZorunlu4+08
TRF19103TURİZM İŞLETMECİLİĞİZorunlu3+04
TRF19101GENEL TURİZMZorunlu3+05
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
UNV19101AKADEMİK TÜRKÇESeçmeli2+03
2. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
TRF19110TURİZM İNGİLİZCESİ - II Zorunlu4+08
UNV13106İNGİLİZCE-IIZorunlu3+03
UNV13104ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu2+02
UNV13102TÜRK DİLİ-IIZorunlu2+02
TRF19106TURİZM İŞLETMELERİNDE MUHASEBE UYGULAMALARI Zorunlu3+04
TRF19108SAĞLIK TEDBİRLERİ VE İLKYARDIM Zorunlu2+04
TRF19104TURİZM HUKUKU Zorunlu3+03
TRF19102SOSYAL PSİKOLOJİZorunlu3+04
 Toplam AKTS30
3. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
GMS19205GASTRONOMİ TURİZMİZorunlu3+04
TRF20213KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİZorunlu3+04
TRF19201TURİZM İNGİLİZCESİ-IIIZorunlu4+06
GMS19209BESİN GÜVENLİĞİ VE HİJYENZorunlu3+04
GMS19207GIDA MİKROBİYOLOJİSİZorunlu3+04
GMS19203İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞIZorunlu3+04
GMS19201BESLENMENİN TEMEL İLKELERİZorunlu3+04
 Toplam AKTS30
4. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
GMS19204GIDA MEVZUATIZorunlu3+04
TRF19202TURİZM PAZARLAMASIZorunlu3+03
TRF19206ETKİNLİK YÖNETİMİZorunlu3+03
TRF19208TURİZM İNGİLİZCESİ-IVZorunlu4+06
STAJ16001MESLEK STAJI-I (40 İŞGÜNÜ)Zorunlu0+08
GMS19202TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİZorunlu3+46
 Toplam AKTS30
5. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
TRF19303TURİZM İNGİLİZCESİ-VZorunlu4+06
GMS19305YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ Zorunlu3+04
GMS19303TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜZorunlu2+04
GMS19301TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ-IIZorunlu2+46
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli3+04
 Ortak Seçmeli Ders 1Seçmeli2+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
GMS19313TOPLU YEMEK ÜRETİMİSeçmeli2+03
UNV13030ALMANCA-ISeçmeli3+04
UNV13033RUSÇA-ISeçmeli3+04
REH16305MESLEKİ BULGARCA-ISeçmeli3+04
GMS19309GIDA COĞRAFYASISeçmeli2+03
GMS19307KAHVE KÜLTÜRÜSeçmeli2+03
REH16307MESLEKİ ARAPÇA-ISeçmeli3+04
GMS19311YARATICILIKSeçmeli2+03
6. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
STAJ16002MESLEK STAJI-II (40 İŞ GÜNÜ)Zorunlu0+08
TRF19306TURİZM İNGİLİZCESİ-VIZorunlu4+06
GMS19304YARATICI MUTFAK UYGULAMALARIZorunlu2+23
GMS19302MUTFAK SANATLARI UYGULAMASI-IZorunlu2+44
 Seçmeli DerslerSeçmeli3+04
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+02
 Ortak Seçmeli Ders 2Seçmeli2+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
GMS19312BALKAN MUTFAK KÜLTÜRÜSeçmeli2+02
REH16304MESLEKİ BULGARCA-IISeçmeli3+03
REH16306MESLEKİ ARAPÇA-IISeçmeli3+04
UNV13034RUSÇA-IISeçmeli3+04
GMS19308İÇECEK TEKNOLOJİSİSeçmeli2+02
UNV13031ALMANCA-IISeçmeli3+04
GMS19310OSMANLI MUTFAĞISeçmeli2+02
GMS19306BESLENME SOSYOLOJİSİ Seçmeli2+02
7. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
TRF19401ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİZorunlu3+04
GMS19403SOĞUK MUTFAK Zorunlu2+05
GMS19405MENÜ YÖNETİMİZorunlu3+04
GMS19401MUTFAK SANATLARI UYGULAMASI-IIZorunlu2+05
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+04
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+04
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+04
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
GMS19411TEDARİK VE SATIN ALMASeçmeli2+04
GMS19413ZİYAFET YÖNETİMİSeçmeli2+04
GMS19409ULUSLARARASI GASTRONOMİSeçmeli2+04
GMS19407GASTRONOMİ TARİHİSeçmeli2+04
8. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
TRF19404BİTİRME ÖDEVİZorunlu0+08
GMS19406YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜZorunlu3+03
GMS19404PASTACILIKZorunlu2+24
GMS19402İLERİ MUTFAK TEKNİKLERİ Zorunlu2+66
 Seçmeli DerslerSeçmeli3+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli 3+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli 3+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
GMS19414GİRİŞİMCİLİKSeçmeli3+03
GMS19412MEKAN TASARIMI VE KONSEPTSeçmeli3+03
GMS19408EKMEKÇİLİK VE UNLU MAMUL TEKNOLOJİSİSeçmeli3+03
GMS19410BESLENME ANTROPOLOJİSİSeçmeli3+03
Program Yeterlilikleri
  1. Alanı ile ilgili ulusal-uluslararası iş sağlığı, iş ve gıda güvenliği mevzuatlarını bilir ve uygular.
  2. Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve etkin bir şekilde sağlık kurallarını uygular.
  3. Alanına ilişkin teknolojik araçları ve mutfak ekipmanlarını tanır, etkin ve verimli bir şekilde kullanır.
  4. İşletme ve yönetim fonksiyonları ile menü planlama ve yiyecek içecek maliyet kontrolünü bilir, etkin ve verimli bir şekilde uygular.
  5. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ihtiyaç duyulan sanatsal bilgi ve becerileri kazanır, bunları gıda maddelerine yönelik “duyusal analiz” ve “kalite kontrol” süreçlerinde etkili bir şekilde uygular.
  6. Kuver tasarımı, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular.
  7. Klasik / modern mutfak uygulamalarını ve pişirme yöntemlerini bilir, bunları hizmet üretme sürecinde ve sunumunda etkili bir şekilde uygular.
  8. Gıdaların özellikleri ve besin değerlerini bilir. Hammaddenin seçiminden, işlenmesi, sunumu ve tüketilmesine kadar geçen ürün yaşam evrelerinin tamamında başarılı bir şekilde uygular.
  9. Türk ve dünya mutfaklarını tanır, farklılık ve benzerliklerini bilir, özellikle bir bölge mutfağını iyi seviyede bilir.
  10. Türk mutfağının tarihsel gelişimini bilir ve değişen tüketici beklentilerini karşılayabilmek için sahip olunması gereken nitelik ve becerilerin gereksinim analizlerini uygular
  11. Yöresel ve uluslararası tüm reçetelere nasıl ulaşacağını bilir ve prosedürleri takip eder.
Geçmiş Dönemlere Ait Eğitim Planları