Mühendislik Fakültesi : Gıda Mühendisliği 2020 Müfredatı. arşiv kaydı

Program Genel Bilgileri
Eğitim Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) Prof.Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU
Bologna Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Orhan Onur AŞKIN
Bologna Koordinatör Yrd. Arş .Gör. Yılmaz ÖZCAN
Eğitim Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
Merkezi Sınav Puan Türü (ÖSYM) SAY
Programın ISCED Kodu 721
YÖK | ISCED
Programın Amacı
Mesleki etik ilkeler çerçevesinde, güncel bilgi ve teknolojileri kullanarak Gıda Mühendisliği alanında akademik ve teknik çalışmalar yapabilen mühendisler yetiştirebilecek düzeyde eğitim vermek ve ulusal ve uluslararası düzeyde önde gelen araştırma kurumlarından biri olmak.
Tarihçe
Kırklareli Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2013-2014 eğitim-öğretim yılında lisans öğrencisi alarak eğitim-öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece
4 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 240 AKTS’ye sahip öğrenciler Gıda Mühendisliği lisans programından mezun olurlar. Mezunları Gıda Mühendisi olarak görev yapar.
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, GIDA MÜHENDİSLİĞİ bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen Lisansüstü Yerleştirme Sınavında başarılı olanların MF-4 puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, GIDA MÜHENDİSLİĞİ bölümünde ya da bölümle ilgili alanlarda lisans ve bazı durumlarda doktora programlarına başvurabilir. Lisansüstü Eğitim Ulusal Yönetmeliği’ne göre, öğrenciler yüksek lisans programlarına, lisans programlarındaki başarı seviyeleri ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak kabul edilmektedirler. Bu bağlamda ulusal yönetmelikler ve her üniversitenin senatosu tarafından belirlenen yönetmelikler, adayların genel değerlendirmesinde ALES sonuçlarının ağırlığını belirleyecektir. Kurumların yönetmeliklerine bağlı olarak, başvurulan bölümlerin bazılarına kabul edilmek için yabancı dilde belirli düzeyde yeterlilik de gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Gıda Mühendisliği Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için,· ders planındaki 240 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak,· 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir,· 40 iş günü (11 AKTS kredisi) boyunca yaz stajının tamamlanması,
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Gıda sanayisinin küresel bir doğaya sahip olması, Türkiye, Avrupa ve başka yerlerde kariyer imkanları sunmaktadır. Mezunlarımız kişisel ilgi alanları ve tercihlerine göre araştırma ve geliştirme, tasarım, üretim, pazarlama, satış sonrası hizmetler ve proje geliştirme gibi pek çok alanda çalışabilirler. Mezunlarımız, gıda alanında faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ), büyük ölçekli şirketler ve çok uluslu firmalarda istihdam olanağı bulabilirler. Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olarak akademik kariyer de yapabilirler.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
MAT13151MATEMATİK IZorunlu4+06
MUF20101MÜHENDİSLİKTE OFİS UYGULAMALARIZorunlu2+02
MUF20103FİZİK IZorunlu3+25
MUF20105GENEL KİMYA Zorunlu3+25
UNV13101TÜRK DİLİ IZorunlu2+02
UNV13103ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ IZorunlu2+02
UNV20105İNGİLİZCE IZorunlu3+03
GDM20101GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ VE ETİKZorunlu2+05
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
UNV19101AKADEMİK TÜRKÇESeçmeli2+03
2. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
KİM13154ANALİTİK KİMYAZorunlu1+24
UNV20106İNGİLİZCE IIZorunlu3+03
UNV13104ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ IIZorunlu2+02
UNV13102TÜRK DİLİ IIZorunlu2+02
MUF20104FİZİK IIZorunlu3+25
MUF20102ORGANİK KİMYAZorunlu2+04
MAT13152MATEMATİK IIZorunlu4+06
GDM20102BESLENMEZorunlu2+04
 Toplam AKTS30
3. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
GDM20205GIDA KİMYASIZorunlu4+06
UNV13027İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİZorunlu2+02
UNV13020MESLEKİ İNGİLİZCE IZorunlu3+04
GDM13201KÜTLE VE ENERJİ DENKLİKLERİZorunlu3+06
GDM13203REAKSİYON KİNETİĞİZorunlu2+04
MAT13251DİFERANSİYEL DENKLEMLERZorunlu4+06
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+02
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
UNV13011ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİSeçmeli2+02
GDM20207BİYOLOJİSeçmeli2+02
4. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
GDM20208AKIŞKANLAR MEKANİĞİZorunlu2+24
STAJ13001MESLEK STAJI-I (20 İŞ GÜNÜ)Zorunlu0+04
MUF13202OLASILIK VE İSTATİSTİKZorunlu2+04
GDM20212GIDA MÜH. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİZorunlu2+02
GDM20206TERMODİNAMİKZorunlu4+04
GDM20202GENEL MİKROBİYOLOJİZorunlu2+25
GDM13204GIDA BİYOKİMYASIZorunlu4+05
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+02
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
UNV13001GİRİŞİMCİLİKSeçmeli2+02
GDM13210LABORATUVAR TEKNİKLERİSeçmeli2+02
5. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
GDM20309GIDA KATKI MADDELERİZorunlu2+04
GDM20303GIDA MİKROBİYOLOJİSİZorunlu3+25
GDM13307ISI VE KÜTLE TRANSFERİZorunlu2+25
GDM13305GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER-IZorunlu2+04
GDM20301GIDA ANALİZLERİZorunlu3+25
 Ortak Seçmeli Ders-1Seçmeli2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli2+24
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
MUF13301BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK ÇİZİMSeçmeli2+24
GDM20315DUYUSAL ANALİZSeçmeli2+24
GDM13319ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİSeçmeli2+24
GDM13311HİJYEN VE SANİTASYONSeçmeli2+24
6. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
STAJ13002MESLEK STAJI II (20 İŞ GÜNÜ)Zorunlu0+04
GDM20310ENSTRÜMENTAL GIDA ANALİZLERİZorunlu2+04
GDM20308YAĞ TEKNOLOJİSİZorunlu2+24
GDM20306MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİZorunlu2+24
GDM20304TAHIL TEKNOLOJİSİZorunlu2+24
GDM13302GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER- IIZorunlu2+24
 Ortak Seçmeli Ders-2Seçmeli2+03
 Seçmeli DerslerSeçmeli3+03
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
GDM20318FONKSİYONEL GIDALARSeçmeli3+03
UNV20021MESLEKİ İNGİLİZCE IISeçmeli3+03
GDM20328GIDALARDA RENK VE RENK MADDELERİSeçmeli3+03
GDM20326GIDA İŞLETMELERİNDE HACCP UYGULAMALARISeçmeli3+03
GDM20324GIDA MAKİNA VE EKİPMANLARISeçmeli3+03
GDM20322RAF ÖMRÜ VE DEPOLAMA TEKNİKLERİSeçmeli3+03
GDM20320GIDA TOKSİKOLOJİSİSeçmeli3+03
GDM20316SOĞUTMA TEKNİĞİSeçmeli3+03
GDM20314MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKSeçmeli3+03
7. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
GDM18401GIDA MÜHENDİSLİĞİ DİZAYN VE EKONOMİSİZorunlu2+24
MUF18401BİTİRME PROJESİZorunlu0+24
GDM20409SÜT TEKNOLOJİSİZorunlu3+25
GDM20407ET TEKNOLOJİSİZorunlu2+25
GDM18403KALİTE SİSTEMLERİ VE MEVZUATZorunlu2+03
GDM13407BİYOTEKNOLOJİZorunlu3+03
GDM13405PROSES KONTROLZorunlu3+03
GDM18405GIDA MADDELERİNİN AMBALAJLANMASIZorunlu3+03
 Toplam AKTS30
8. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
 Seçmeli Ders 5-6-7-8-9-10 / İMEPSeçmeli0+030
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
İGM20402İŞYERİNDE MÜHENDİSLİK EĞİTİM PROGRAMI-İMEPSeçmeli0+030
GDM18434GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİSAYAR TEMELLİ İSTATİSTİKSeçmeli3+05
GDM18432TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİSeçmeli3+05
GDM18430EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİSeçmeli3+05
GDM18426MEYVE SUYU TEKNOLOJİSİSeçmeli3+05
GDM18424PEYNİR TEKNOLOJİSİSeçmeli3+05
GDM18422SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİSeçmeli3+05
GDM18420FERMENTASYON TEKNOLOJİSİSeçmeli3+05
GDM18418ENDÜSTRİYEL YEMEK ÜRETİMİSeçmeli3+05
GDM18416BAHARAT BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİSeçmeli3+05
GDM18414ORGANİK GIDALARSeçmeli3+05
GDM18412GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE ISIL OLMAYAN İŞLEMLERSeçmeli3+05
GDM18410MEYVE VE SEBZE TEKN. YENİ GELİŞMELERSeçmeli3+05
GDM18408YENİ ÜRÜN GELİŞTİRMESeçmeli3+05
GDM18406SÜT ENDÜSTRİSİNDE KALİTE KONTROLSeçmeli3+05
GDM18404ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇKİLERSeçmeli3+05
GDM18402YAĞ RAFİNASYONUNDA YENİ TEKNİKLERSeçmeli3+05
Program Yeterlilikleri
  1. Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Gıda Mühendisliği problemlerine uygular.
  2. Gıda mühendisliği ve ilgili alanlarda mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçer ve uygular.
  3. Tanımlanmış bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlar; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygular.
  4. Gıda mühendisliği uygulamaları için gerekli yöntem ve bilişim programlarını etkin kullanır.
  5. Mühendislik uygulama problemlerinin çözümüne yönelik kaynak tarar deney tasarlar, deney yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder, yorumlar ve sunar.
  6. Evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik etkileri göz önünde tutularak mühendislik çözümlerini yapar.
  7. Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmalarında etkin biçimde çalışır.
  8. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle bilgiye erişebilir, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler ve geliştirir.
  9. Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar.
  10. Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  11. Mesleki sorumluluk bilincine sahip olarak evrensel ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
Geçmiş Dönemlere Ait Eğitim Planları