İşlem devam ediyor...
İşlem devam ediyor, lütfen bekleyiniz..
Hata
İşleme devam edilemiyor. Lütfen bologna@klu.edu.tr. adresine durumu bildiriniz.
Mühendislik Fakültesi : Gıda Mühendisliği
Program Genel Bilgileri | |
---|---|
Eğitim Dili | Türkçe |
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) | Prof.Dr. Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU |
Bologna Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Orhan Onur AŞKIN |
Bologna Koordinatör Yrd. | Arş .Gör. Yılmaz ÖZCAN |
Eğitim Süresi (Yıl) | 4 |
Azami Süresi (Yıl) | 7 |
Kontenjanı | 40 |
Staj Durumu | Var |
Merkezi Sınav Puan Türü (ÖSYM) | SAY |
Programın ISCED Kodu |
721 ISCED |
Programın Amacı | |
Mesleki etik ilkeler çerçevesinde, güncel bilgi ve teknolojileri kullanarak Gıda Mühendisliği alanında akademik ve teknik çalışmalar yapabilen mühendisler yetiştirebilecek düzeyde eğitim vermek ve ulusal ve uluslararası düzeyde önde gelen araştırma kurumlarından biri olmak. | |
Tarihçe | |
Kırklareli Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2013-2014 eğitim-öğretim yılında lisans öğrencisi alarak eğitim-öğretime başlamıştır. | |
Kazanılan Derece | |
4 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 240 AKTS’ye sahip öğrenciler Gıda Mühendisliği lisans programından mezun olurlar. Mezunları Gıda Mühendisi olarak görev yapar. | |
Kabul Koşulları | |
Türk öğrenciler, GIDA MÜHENDİSLİĞİ bölümüne Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen Lisansüstü Yerleştirme Sınavında başarılı olanların MF-4 puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir. | |
Üst Kademeye Geçiş | |
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, GIDA MÜHENDİSLİĞİ bölümünde ya da bölümle ilgili alanlarda lisans ve bazı durumlarda doktora programlarına başvurabilir. Lisansüstü Eğitim Ulusal Yönetmeliği’ne göre, öğrenciler yüksek lisans programlarına, lisans programlarındaki başarı seviyeleri ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak kabul edilmektedirler. Bu bağlamda ulusal yönetmelikler ve her üniversitenin senatosu tarafından belirlenen yönetmelikler, adayların genel değerlendirmesinde ALES sonuçlarının ağırlığını belirleyecektir. Kurumların yönetmeliklerine bağlı olarak, başvurulan bölümlerin bazılarına kabul edilmek için yabancı dilde belirli düzeyde yeterlilik de gerekmektedir. | |
Mezuniyet Koşulları | |
Gıda Mühendisliği Lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için,· ders planındaki 240 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak,· 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir,· 40 iş günü (11 AKTS kredisi) boyunca yaz stajının tamamlanması, | |
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler | |
Gıda sanayisinin küresel bir doğaya sahip olması, Türkiye, Avrupa ve başka yerlerde kariyer imkanları sunmaktadır. Mezunlarımız kişisel ilgi alanları ve tercihlerine göre araştırma ve geliştirme, tasarım, üretim, pazarlama, satış sonrası hizmetler ve proje geliştirme gibi pek çok alanda çalışabilirler. Mezunlarımız, gıda alanında faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ), büyük ölçekli şirketler ve çok uluslu firmalarda istihdam olanağı bulabilirler. Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olarak akademik kariyer de yapabilirler. | |
Diploma Eki | |
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir. |
1. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
MAT13151 | MATEMATİK I | Zorunlu | 4+0 | 6 |
MUF20101 | MÜHENDİSLİKTE OFİS UYGULAMALARI | Zorunlu | 2+0 | 2 |
MUF20103 | FİZİK I | Zorunlu | 3+2 | 5 |
MUF20105 | GENEL KİMYA | Zorunlu | 3+2 | 5 |
UNV13101 | TÜRK DİLİ I | Zorunlu | 2+0 | 2 |
UNV13103 | ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ I | Zorunlu | 2+0 | 2 |
UNV20105 | İNGİLİZCE I | Zorunlu | 3+0 | 3 |
GDM20101 | GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ VE ETİK | Zorunlu | 2+0 | 5 |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
UNV19101 | AKADEMİK TÜRKÇE | Seçmeli | 2+0 | 3 |
2. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
KİM13154 | ANALİTİK KİMYA | Zorunlu | 1+2 | 4 |
UNV20106 | İNGİLİZCE II | Zorunlu | 3+0 | 3 |
UNV13104 | ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ II | Zorunlu | 2+0 | 2 |
UNV13102 | TÜRK DİLİ II | Zorunlu | 2+0 | 2 |
MUF20104 | FİZİK II | Zorunlu | 3+2 | 5 |
MUF20102 | ORGANİK KİMYA | Zorunlu | 2+0 | 4 |
MAT13152 | MATEMATİK II | Zorunlu | 4+0 | 6 |
GDM20102 | BESLENME | Zorunlu | 2+0 | 4 |
Toplam AKTS | 30 |
3. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
GDM20205 | GIDA KİMYASI | Zorunlu | 4+0 | 6 |
UNV13027 | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Zorunlu | 2+0 | 2 |
UNV13020 | MESLEKİ İNGİLİZCE I | Zorunlu | 3+0 | 4 |
GDM13201 | KÜTLE VE ENERJİ DENKLİKLERİ | Zorunlu | 3+0 | 6 |
GDM13203 | REAKSİYON KİNETİĞİ | Zorunlu | 2+0 | 4 |
MAT13251 | DİFERANSİYEL DENKLEMLER | Zorunlu | 4+0 | 6 |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 2+0 | 2 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
UNV13011 | ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ | Seçmeli | 2+0 | 2 |
GDM20207 | BİYOLOJİ | Seçmeli | 2+0 | 2 |
4. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
GDM20208 | AKIŞKANLAR MEKANİĞİ | Zorunlu | 2+2 | 4 |
STAJ22001 | MESLEK STAJI-I (20 İŞ GÜNÜ) | Zorunlu | 0+0 | 5 |
MUF22202 | OLASILIK VE İSTATİSTİK | Zorunlu | 2+0 | 3 |
GDM20212 | GIDA MÜH. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Zorunlu | 2+0 | 2 |
GDM20206 | TERMODİNAMİK | Zorunlu | 4+0 | 4 |
GDM20202 | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 2+2 | 5 |
GDM13204 | GIDA BİYOKİMYASI | Zorunlu | 4+0 | 5 |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 2+0 | 2 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
UNV13001 | GİRİŞİMCİLİK | Seçmeli | 2+0 | 2 |
GDM13210 | LABORATUVAR TEKNİKLERİ | Seçmeli | 2+0 | 2 |
5. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
GDM20309 | GIDA KATKI MADDELERİ | Zorunlu | 2+0 | 4 |
GDM20303 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Zorunlu | 3+2 | 5 |
GDM13307 | ISI VE KÜTLE TRANSFERİ | Zorunlu | 2+2 | 5 |
GDM13305 | GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER-I | Zorunlu | 2+0 | 4 |
GDM20301 | GIDA ANALİZLERİ | Zorunlu | 3+2 | 5 |
Ortak Seçmeli Ders-1 | Seçmeli | 2+0 | 3 | |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 2+2 | 4 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
MUF13301 | BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK ÇİZİM | Seçmeli | 2+2 | 4 |
GDM20315 | DUYUSAL ANALİZ | Seçmeli | 2+2 | 4 |
GDM13319 | ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2+2 | 4 |
GDM13311 | HİJYEN VE SANİTASYON | Seçmeli | 2+2 | 4 |
6. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
STAJ22002 | MESLEK STAJI II (20 İŞ GÜNÜ) | Zorunlu | 0+0 | 5 |
GDM22310 | ENSTRÜMENTAL GIDA ANALİZLERİ | Zorunlu | 2+0 | 3 |
GDM20308 | YAĞ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2+2 | 4 |
GDM20306 | MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2+2 | 4 |
GDM20304 | TAHIL TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2+2 | 4 |
GDM13302 | GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER- II | Zorunlu | 2+2 | 4 |
Ortak Seçmeli Ders-2 | Seçmeli | 2+0 | 3 | |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 3+0 | 3 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
GDM20318 | FONKSİYONEL GIDALAR | Seçmeli | 3+0 | 3 |
UNV20021 | MESLEKİ İNGİLİZCE II | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GDM20328 | GIDALARDA RENK VE RENK MADDELERİ | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GDM20326 | GIDA İŞLETMELERİNDE HACCP UYGULAMALARI | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GDM20324 | GIDA MAKİNA VE EKİPMANLARI | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GDM20322 | RAF ÖMRÜ VE DEPOLAMA TEKNİKLERİ | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GDM20320 | GIDA TOKSİKOLOJİSİ | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GDM20316 | SOĞUTMA TEKNİĞİ | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GDM20314 | MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK | Seçmeli | 3+0 | 3 |
7. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
GDM18401 | GIDA MÜHENDİSLİĞİ DİZAYN VE EKONOMİSİ | Zorunlu | 2+2 | 4 |
MUF18401 | BİTİRME PROJESİ | Zorunlu | 0+2 | 4 |
GDM20409 | SÜT TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 3+2 | 5 |
GDM20407 | ET TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2+2 | 5 |
GDM18403 | KALİTE SİSTEMLERİ VE MEVZUAT | Zorunlu | 2+0 | 3 |
GDM13407 | BİYOTEKNOLOJİ | Zorunlu | 3+0 | 3 |
GDM13405 | PROSES KONTROL | Zorunlu | 3+0 | 3 |
GDM18405 | GIDA MADDELERİNİN AMBALAJLANMASI | Zorunlu | 3+0 | 3 |
Toplam AKTS | 30 |
8. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
Seçmeli Ders 5-6-7-8-9-10 / İME | Seçmeli | 0+10 | 30 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
MUF22402 | İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM(İME) | Seçmeli | 0+10 | 30 |
GDM18434 | GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİSAYAR TEMELLİ İSTATİSTİK | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18432 | TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18430 | EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18426 | MEYVE SUYU TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18424 | PEYNİR TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18422 | SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18420 | FERMENTASYON TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18418 | ENDÜSTRİYEL YEMEK ÜRETİMİ | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18416 | BAHARAT BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18414 | ORGANİK GIDALAR | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18412 | GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE ISIL OLMAYAN İŞLEMLER | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18410 | MEYVE VE SEBZE TEKN. YENİ GELİŞMELER | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18408 | YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18406 | SÜT ENDÜSTRİSİNDE KALİTE KONTROL | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18404 | ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇKİLER | Seçmeli | 3+0 | 5 |
GDM18402 | YAĞ RAFİNASYONUNDA YENİ TEKNİKLER | Seçmeli | 3+0 | 5 |
Program Yeterlilikleri | |
---|---|
|
Geçmiş Dönemlere Ait Eğitim Planları | |
---|---|