Pınarhisar Meslek Yüksekokulu : Aşçılık 2019 müfredatı arşivi.

Program Genel Bilgileri
Eğitim Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) V. Öğr. Gör. Dr. Aykut Pajo
Bologna Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Mehmet Selman BAYINDIR
Bologna Koordinatör Yrd. Öğr. Gör. Dr. Mehmet Selman BAYINDIR
Eğitim Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
Merkezi Sınav Puan Türü (ÖSYM) TYT
Programın ISCED Kodu 1013
YÖK | ISCED
Programın Amacı
Aşçılık mesleğin kavramsal ve uygulamalı bilgi ve yetkinliklerinin kazandırılması. Bu bağlamda sektöre kalifiye iş gücü sağlanması.
Tarihçe
Aşçılık Programı 2016-2017 yılından bu yana eğitime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Meslek Elemanı. Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Aşçılık alanında meslek elemanı unvanı ile ön lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Lise veya dengi okuldan mezun olmak, merkezi sistem ile yapılan üniversite yerleştirme sınavından YGS 5 Puan türünden 160 ve üstü puan almış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile lisans öğrenimine devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
120 AKTS ders (1 Dönem İş Yerinde Mesleki Eğitim) karşılığında mezun olunmaktadır.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Mezun olan öğrenciler otel, lokanta ve ikram hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde, orta kademe pozisyonlarda çalışabilirler.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
UNV13103ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-IZorunlu2+02
UNV13111TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Zorunlu1+12
ASC16101BESLENME İLKELERİ VE MENÜ PLANLAMAZorunlu3+04
ASC16109MUTFAK UYGULAMALARI VE TEKNİKLERİZorunlu4+210
ASC16105PİŞİRME YÖNTEMLERİ IZorunlu2+24
UNV16109İNGİLİZCE-IZorunlu2+02
UNV13101TÜRK DİLİZorunlu2+02
ASC16103GIDA VE PERSONEL HİJYENİZorunlu3+04
 Toplam AKTS30

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: Bolum/BolumDetay.php

Line Number: 574

Backtrace:

File: /var/www/ebp/application/views/Bolum/BolumDetay.php
Line: 574
Function: _error_handler

File: /var/www/ebp/application/controllers/Bolum_Arsiv.php
Line: 167
Function: view

File: /var/www/ebp/index.php
Line: 315
Function: require_once

2. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
UNV16110İNGİLİZCE-IIZorunlu2+02
ASC16108PİŞİRME YÖNTEMLERİ IIZorunlu2+24
ASC16112SOĞUK MUTFAKZorunlu4+26
UNV13102TÜRK DİLİ-IIZorunlu2+02
ASC16106TEMEL SOSLARZorunlu2+26
ASC16102YİYECEK İÇECEK KÜLTÜRÜ VE TARİHİZorunlu2+02
UNV13104ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-IIZorunlu2+02
ASC16104MUTFAK TERMİNOLOJİSİZorunlu2+02
STAJ16001 Zorunlu0+04
 Toplam AKTS30
3. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
ASC16205YÖRESEL MUTFAKLAR I Zorunlu2+24
ASC16203DÜNYA MUTFAKLARI I Zorunlu2+24
ASC16201OSMANLI MUTFAĞIZorunlu2+26
 SEÇ - 1 - ASeçmeli2+2+04
 SEÇ - 1 - BSeçmeli2+2+04
 SEÇ - 1 - CSeçmeli3+0+04
 SEÇ - 1 - DSeçmeli2+0+04
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
ASC16227YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE PAZARLAMASeçmeli2+04
ASC16211YİYECEK İÇECEK OTOMASYON SİSTEMLERİSeçmeli2+24
ASC16219MUTFAKTA İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIKSeçmeli3+04
ASC16209PASTANE ÜRÜNLERİ ISeçmeli2+24
ASC16213ZİYAFET MUTFAĞISeçmeli2+24
ASC16215YEMEK SÜSLEME SANATISeçmeli3+04
ASC16221YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİSeçmeli3+04
ASC16223YİYECEK İÇECEK SERVİS TEKNİKLERİSeçmeli2+04
ASC16225İLETİŞİMSeçmeli2+04
ASC16207MESLEKİ YABANCI DİL ISeçmeli2+24
ASC16229GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİSeçmeli2+04
ASC16217MUTFAK AKIMLARI VE GELİŞİMLERİSeçmeli3+04
4. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
ASC16206YÖRESEL MUTFAKLAR IIZorunlu2+24
STAJ16002YAZ STAJI (20 İŞ GÜNÜ )Zorunlu0+04
ASC16202SU ÜRÜNLERİZorunlu2+25
ASC16204DÜNYA MUTFAKLARI IIZorunlu2+24
 SEÇ - 2 - ASeçmeli2+2+04
 SEÇ - 2 - BSeçmeli2+2+04
 SEÇ - 2 - CSeçmeli3+0+03
 SEÇ - 2 - DSeçmeli2+0+02
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
ASC16208MESLEKİ YABANCI DİL IISeçmeli2+24
ASC16212PASTANE ÜRÜNLERİ IISeçmeli2+24
ASC16234BARDA SERVİSSeçmeli2+02
ASC16224YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLSeçmeli3+03
ASC16214İLERİ PASTACILIKSeçmeli2+24
ASC16210UNLU MAMÜLLERSeçmeli2+24
ASC16238KALİTE YÖNETİMİSeçmeli2+02
ASC16236SLOW FOODSeçmeli2+02
ASC16228MESLEKİ PROJESeçmeli2+02
ASC16218VEJETARYEN MUTFAKSeçmeli3+03
ASC16216TÜRK MUTFAĞISeçmeli2+24
ASC16230CATERING HİZMETLERİSeçmeli2+02
ASC16220ENDÜSTRİYEL MUTFAKSeçmeli3+03
ASC16222ZİYAFET SERVİSİ ORGANİZASYONUSeçmeli3+03
ASC16226BİLİNÇLİ MUTFAKSeçmeli3+03
ASC16232RESTORAN İŞLETMECİLİĞİSeçmeli2+02
Program Yeterlilikleri
  1. Alanı ile ilgili hizmet üretiminde takım ruhuyla astlarını sürekli eğiterek mesleki gelişimlerini destekler, üstlerine karşı saygılı olup aldığı görevleri eksiksiz yerine getirir.
  2. Ziyafet ve toplu yiyecek içecek (Catering) organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak sorumluluklarını yerine getirir.
  3. Yiyecek içecek işletmelerinde yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu süreçlere uygunhizmet üretir.
  4. Alanı ile ilgili iş güvenliği ve işçi sağlığı standartlarına uygun olarak mesleki uygulamaları yürütür.
  5. Mesleki etik değerlere bağlı olarak sağlıklı gıda ve yerel gıda üretimini yapar/üretim süreçlerinde gıda ve personel hijyenini esas alır.
  6. Değişik ülke mutfakları ve yöresel mutfakların gerektirdiği bilgi, beceri ve kurallara bağlı olarak yemek örnekleri üretir.
  7. Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısı ve işleyiş amaçlarına uygun hizmet üretir
  8. Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri, mesleki standartları bilir ve etkili uygular.
  9. Aşçılık mesleğinin gerektirdiği temel terimleri, kavramları, kuramları, model ve yöntemleri kullanarak yiyecek içecek sektörü ile ilgili olguları açıklar/analiz eder.
  10. Alanı ile ilgili hizmet üretiminde, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretim sürecinde eleştirel-yaratıcı düşünce, problem çözme ve etkili iletişim becerilerini uygulayarak çözümlerüretir.
  11. Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan mutfak teknolojileri ve bilgisayar otomasyon sistemlerinin hizmet üretiminde etkili kullanır.
  12. Avrupa dil portfolyosu A1 düzeyinde bir yabancı dili (İngilizce) kullanarak alandaki gelişmeleri izler/meslektaşları ile iletişim kurar.
Geçmiş Dönemlere Ait Eğitim Planları