Aşçılık mesleğinin gerektirdiği temel terimleri, kavramları, kuramları, model ve yöntemleri kullanarak yiyecek içecek sektörü ile ilgili olguları açıklar/analiz eder.
Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri, mesleki standartları bilir ve etkili uygular.
Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısı ve işleyiş amaçlarına uygun hizmet üretir
Avrupa dil portfolyosu A1 düzeyinde bir yabancı dili (İngilizce) kullanarak alandaki gelişmeleri izler/meslektaşları ile iletişim kurar.
Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan mutfak teknolojileri ve bilgisayar otomasyon sistemlerinin hizmet üretiminde etkili kullanır.
Alanı ile ilgili hizmet üretiminde, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretim sürecinde eleştirel-yaratıcı düşünce, problem çözme ve etkili iletişim becerilerini uygulayarak çözümler üretir.
Yiyecek içecek işletmelerinde yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu süreçlere uygun hizmet üretir.
Ziyafet ve toplu yiyecek içecek (Catering) organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak sorumluluklarını yerine getirir.
Alanı ile ilgili hizmet üretiminde takım ruhuyla astlarını sürekli eğiterek mesleki gelişimlerini destekler, üstlerine karşı saygılı olup aldığı görevleri eksiksiz yerine getirir.
Değişik ülke mutfakları ve yöresel mutfakların gerektirdiği bilgi, beceri ve kurallara bağlı olarak yemek örnekleri üretir.
Mesleki etik değerlere bağlı olarak sağlıklı gıda ve yerel gıda üretimini yapar/üretim süreçlerinde gıda ve personel hijyenini esas alır.
Alanı ile ilgili iş güvenliği ve işçi sağlığı standartlarına uygun olarak mesleki uygulamaları yürütür.