Pınarhisar Meslek Yüksekokulu : Aşçılık

Program Genel Bilgileri
Eğitim Dili Türkçe
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) V. Öğr. Gör. Dr. Aykut Pajo
Bologna Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Mehmet Selman BAYINDIR
Bologna Koordinatör Yrd. Öğr. Gör. Dr. Mehmet Selman BAYINDIR
Eğitim Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
Merkezi Sınav Puan Türü (ÖSYM) TYT
Programın ISCED Kodu 1013
YÖK | ISCED
Programın Amacı
Aşçılık mesleğin kavramsal ve uygulamalı bilgi ve yetkinliklerinin kazandırılması. Bu bağlamda sektöre kalifiye iş gücü sağlanması.
Tarihçe
Aşçılık Programı 2016-2017 yılından bu yana eğitime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Meslek Elemanı. Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Aşçılık alanında meslek elemanı unvanı ile ön lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Lise veya dengi okuldan mezun olmak, merkezi sistem ile yapılan üniversite yerleştirme sınavından YGS 5 Puan türünden 160 ve üstü puan almış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile lisans öğrenimine devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
120 AKTS ders (1 Dönem İş Yerinde Mesleki Eğitim) karşılığında mezun olunmaktadır.
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler
Mezun olan öğrenciler otel, lokanta ve ikram hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde, orta kademe pozisyonlarda çalışabilirler.
Diploma Eki
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir.
1. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
ASC21103BESLENME İLKELERİ VE MENÜ PLANLAMAZorunlu3+05
UNV13111TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Zorunlu1+12
ASC21107TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİZorunlu2+27
ASC21105PİŞİRME YÖNTEMLERİZorunlu2+27
ASC21101GIDA VE PERSONEL HİJYENİZorunlu2+03
 SEÇMELİ DERS-1Seçmeli2+0+02
 SEÇMELİ DERS-2Seçmeli2+0+02
 SEÇMELİ DERS-3Seçmeli2+0+02
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
ASC21117MUTFAK TERMİNOLOJİSİSeçmeli2+02
ASC21119SEKTÖRDE İLETİŞİMSeçmeli2+02
ASC21121MESLEKİ YABANCI DİL ISeçmeli2+02
ASC21109GASTRONOMİ VE TURİZMSeçmeli2+02
ASC21111YİYECEK İÇECEK KÜLTÜRÜ VE TARİHİSeçmeli2+02
UNV19101AKADEMİK TÜRKÇESeçmeli2+03
ASC21115İÇECEK BİLİMİSeçmeli2+02
ASC21113AŞÇILIĞA GİRİŞSeçmeli2+02
2. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
UNV13027İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİZorunlu2+02
ASC21102OSMANLI MUTFAĞIZorunlu2+26
ASC21108DÜNYA MUTFAKLARIZorunlu2+25
ASC21104YÖRESEL MUTFAKLARZorunlu2+25
ASC21106TATLI YAPIM TEKNİKLERİZorunlu2+26
 SEÇMELİ DERS-1Seçmeli2+0+02
 SEÇMELİ DERS-2Seçmeli2+0+02
 SEÇMELİ DERS-3Seçmeli2+0+02
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
ASC21116MESLEKİ PROJESeçmeli2+02
ASC21114YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİSeçmeli2+02
ASC21118VEJETARYEN MUTFAKSeçmeli2+02
ASC21122MESLEKİ YABANCI DİL IISeçmeli2+02
ASC21120GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİSeçmeli2+02
ASC21112YİYECEK İÇECEK SERVİS TEKNİKLERİSeçmeli2+02
ASC21110GASTRONOMİDE YENİ EĞİLİMLERSeçmeli2+02
3. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
ASC21205SOĞUK MUTFAKZorunlu1+26
ASC21207ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİZorunlu3+03
ASC21209AROMATİK BİTKİİLER VE BAHARATLARZorunlu2+02
ASC21201UNLU MAMÜL YAPIM TEKNİKLERİZorunlu2+26
ASC21203BALIKLAR VE SU ÜRÜNLERİZorunlu1+26
 SEÇMELİ DERS-1Seçmeli2+0+03
 SEÇMELİ DERS-2Seçmeli2+0+02
 SEÇMELİ DERS-3Seçmeli2+0+02
 Toplam AKTS30
Seçmeli Dersler
ASC21215YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLSeçmeli2+02
MYO21201GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARISeçmeli1+24
ASC21217KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİSeçmeli2+02
ASC21211İŞ AHLAKI VE DEĞERLER EĞİTİMİSeçmeli2+03
ASC21223GIDA KATKI MADDELERİSeçmeli2+02
ASC21221YİYECEK İÇECEK YAZARLIĞISeçmeli2+02
ASC21219YİYECEK İÇECEK STİLİSTLİĞİ VE FOTOĞRAFÇILIĞISeçmeli2+02
ASC21213MENÜ MÜHENDİSLİĞİSeçmeli2+03
4. Yarıyıl Ders Planı
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü T+U+L AKTS
UNV18205İNGİLİZCEZorunlu4+04
UNV18207İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİMZorunlu0+1818
UNV18203ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİZorunlu4+04
UNV18201TÜRK DİLİZorunlu4+04
 Toplam AKTS30
Program Yeterlilikleri
  1. Aşçılık mesleğinin gerektirdiği temel terimleri, kavramları, kuramları, model ve yöntemleri kullanarak yiyecek içecek sektörü ile ilgili olguları açıklar/analiz eder.
  2. Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri, mesleki standartları bilir ve etkili uygular.
  3. Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısı ve işleyiş amaçlarına uygun hizmet üretir
  4. Avrupa dil portfolyosu A1 düzeyinde bir yabancı dili (İngilizce) kullanarak alandaki gelişmeleri izler/meslektaşları ile iletişim kurar.
  5. Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan mutfak teknolojileri ve bilgisayar otomasyon sistemlerinin hizmet üretiminde etkili kullanır.
  6. Alanı ile ilgili hizmet üretiminde, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretim sürecinde eleştirel-yaratıcı düşünce, problem çözme ve etkili iletişim becerilerini uygulayarak çözümler üretir.
  7. Yiyecek içecek işletmelerinde yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu süreçlere uygun hizmet üretir.
  8. Ziyafet ve toplu yiyecek içecek (Catering) organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak sorumluluklarını yerine getirir.
  9. Alanı ile ilgili hizmet üretiminde takım ruhuyla astlarını sürekli eğiterek mesleki gelişimlerini destekler, üstlerine karşı saygılı olup aldığı görevleri eksiksiz yerine getirir.
  10. Değişik ülke mutfakları ve yöresel mutfakların gerektirdiği bilgi, beceri ve kurallara bağlı olarak yemek örnekleri üretir.
  11. Mesleki etik değerlere bağlı olarak sağlıklı gıda ve yerel gıda üretimini yapar/üretim süreçlerinde gıda ve personel hijyenini esas alır.
  12. Alanı ile ilgili iş güvenliği ve işçi sağlığı standartlarına uygun olarak mesleki uygulamaları yürütür.
Geçmiş Dönemlere Ait Eğitim Planları