İşlem devam ediyor...
İşlem devam ediyor, lütfen bekleyiniz..
Hata
İşleme devam edilemiyor. Lütfen bologna@klu.edu.tr. adresine durumu bildiriniz.
Turizm Fakültesi : Gastronomi Ve Mutfak Sanatları
Program Genel Bilgileri | |
---|---|
Eğitim Dili | Türkçe |
Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri) | Doç. Dr. Bilal DEVECİ |
Bologna Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KESİCİ |
Bologna Koordinatör Yrd. | Dr. Öğr. Üyesi Meltem YALÇIN KAYIKÇI |
Eğitim Süresi (Yıl) | 4 |
Azami Süresi (Yıl) | 7 |
Kontenjanı | 50 |
Staj Durumu | Var |
Merkezi Sınav Puan Türü (ÖSYM) | SÖZ |
Programın ISCED Kodu |
1013 ISCED |
Programın Amacı | |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün temel amacı ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek, Türk ve dünya mutfak kültürünü araştıran ve yakından tanıyan, yiyecek-içecekleri hazırlayabilen, yemek pişirebilmenin ve içecek hazırlamanın yanında mutfağın diğer disiplinlerle olan ilişkisini inceleyebilen ve sanatsal eğilime sahip, teorik ve pratik bilgi altyapısı güçlü bireyler yetiştirmektedir. | |
Tarihçe | |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında aktif olarak eğitim vermeye başlamıştır. Bölümde şu an 34'ü yabancı uyruklu olmak üzere 207 öğrenci eğitim almaktadır. Eğitim kadrosu bir Doçent, üç Dr. Öğr. Üyesi, iki Öğr. Görevlisi ve bir Arş. Gör.'den oluşmaktadır. | |
Kazanılan Derece | |
Bu bölüm, yüksek öğretimde Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında 240 AKTS (ECTS) kredilik birinci düzey (kademe) sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Lisans derecesine sahip olunur. | |
Kabul Koşulları | |
Lise diplomasına sahip adaylar, T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun kabul ettiği uluslararası sınavlarda belirli başarıyı gösteren adaylar, tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak, yerleştirilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Belirlenen sürede kesin kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını kaybeder. | |
Üst Kademeye Geçiş | |
Öğrencilerin bir üst kademeye geçebilmeleri için genel ağırlıklı not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 1.80 not ortalamasına sahip olmaları gerekir. | |
Mezuniyet Koşulları | |
Bir öğrencinin Gastronomy ve Mutfak Sanatları programından mezun olabilmesi için aşağıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir: - Ders planındaki 240 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak, - 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir. | |
İstihdam Alanları / Regüle Edilmiş Meslekler | |
Mezun olan öğrenciler, öğrenimleri sonrasında başta konaklama işletmeleri ve bağımsız yiyecek/ içecek işletmeleri olmak üzere, havalimanlarındaki yiyecek/içecek birimlerinde, kruvaziyer gemilerde, catering işletmelerinde, yiyecek/içecek hizmeti sunan kamu kurumlarında ve yiyecek/içecek hizmeti sunan tüm işletmelerde çalışabileceklerdir. Mezun öğrenciler Gastronomi Uzmanı, Şef, Yeme-İçme Sorumlusu, Catering İşletmecisi, Gurme, Gastronomi Yazarlığı, Yemek Fotoğrafçılığı Stilistliği, Gastronomi Akademisyeni unvanlarını alabileceklerdir. | |
Diploma Eki | |
Diploma Eki, mezun olan tüm öğrencilerimize ücretsiz olarak verilmektedir. |
1. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
TRF20105 | İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ | Zorunlu | 3+0 | 4 |
TRF19103 | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ | Zorunlu | 3+0 | 4 |
GMS24101 | İNGİLİZCE İLETİŞİM BECERİLERİ I | Zorunlu | 4+0 | 8 |
TRF19101 | GENEL TURİZM | Zorunlu | 3+0 | 5 |
UNV20105 | İNGİLİZCE-I | Zorunlu | 3+0 | 3 |
UNV13107 | TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI | Zorunlu | 1+1 | 2 |
UNV13103 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2+0 | 2 |
UNV13101 | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2+0 | 2 |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
UNV19101 | AKADEMİK TÜRKÇE | Seçmeli | 2+0 | 3 |
2. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
TRF19102 | SOSYAL PSİKOLOJİ | Zorunlu | 3+0 | 4 |
TRF19104 | TURİZM HUKUKU | Zorunlu | 3+0 | 3 |
TRF19108 | SAĞLIK TEDBİRLERİ VE İLKYARDIM | Zorunlu | 2+0 | 4 |
TRF19106 | TURİZM İŞLETMELERİNDE MUHASEBE UYGULAMALARI | Zorunlu | 3+0 | 4 |
UNV13102 | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2+0 | 2 |
UNV13104 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II | Zorunlu | 2+0 | 2 |
UNV13106 | İNGİLİZCE-II | Zorunlu | 3+0 | 3 |
GMS24102 | İNGİLİZCE İLETİŞİM BECERİLERİ II | Zorunlu | 4+0 | 8 |
Toplam AKTS | 30 |
3. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
TRF24201 | İNGİLİZCE III | Zorunlu | 4+0 | 6 |
GMS19209 | BESİN GÜVENLİĞİ VE HİJYEN | Zorunlu | 3+0 | 4 |
GMS19205 | GASTRONOMİ TURİZMİ | Zorunlu | 3+0 | 4 |
GMS19203 | İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI | Zorunlu | 3+0 | 4 |
Toplam AKTS | 18 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
GMS24209 | YÖNETİM VE ORGANİZASYON | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS24207 | MİKSOLOJİ | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS24201 | GASTRONOMİYE GİRİŞ | Seçmeli | 3+0 | 4 |
TRF24203 | KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS24203 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS19201 | BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ | Seçmeli | 3+0 | 4 |
4. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
GMS19202 | TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ | Zorunlu | 3+4 | 6 |
STAJ16001 | MESLEK STAJI-I (40 İŞGÜNÜ) | Zorunlu | 0+0 | 8 |
TRF24202 | İNGİLİZCE IV | Zorunlu | 4+0 | 6 |
Toplam AKTS | 20 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
GMS24210 | KARİYER PLANLAMA | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GMS24204 | SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİ | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS24206 | GASTRONOMİ VE MEDYA | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GMS24202 | GIDA MEVZUATI | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS24208 | TURİZM PAZARLAMASI | Seçmeli | 3+0 | 3 |
TRF24204 | ETKİNLİK YÖNETİMİ | Seçmeli | 3+0 | 3 |
5. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
TRF24301 | İNGİLİZCE V | Zorunlu | 4+0 | 6 |
GMS19301 | TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ-II | Zorunlu | 2+4 | 6 |
GMS19305 | YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ | Zorunlu | 3+0 | 4 |
GMS19303 | TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ | Zorunlu | 2+0 | 4 |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 2+0 | 3 | |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 3+0 | 4 | |
Ortak Seçmeli Ders 1 | Seçmeli | 2+0 | 3 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
GMS19313 | TOPLU YEMEK ÜRETİMİ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
GMS19307 | KAHVE KÜLTÜRÜ | Seçmeli | 2+0 | 3 |
GMS19309 | GIDA COĞRAFYASI | Seçmeli | 2+0 | 3 |
GMS19311 | YARATICILIK | Seçmeli | 2+0 | 3 |
GMS24305 | ALMANCA-I | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS24306 | FRANSIZCA- I | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS24303 | RUSÇA-I | Seçmeli | 3+0 | 4 |
6. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
TRF24302 | İNGİLİZCE VI | Zorunlu | 4+0 | 6 |
GMS19302 | MUTFAK SANATLARI UYGULAMASI-I | Zorunlu | 2+4 | 4 |
GMS19304 | YARATICI MUTFAK UYGULAMALARI | Zorunlu | 2+2 | 3 |
STAJ16002 | MESLEK STAJI-II (40 İŞ GÜNÜ) | Zorunlu | 0+0 | 8 |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 3+0 | 4 | |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 2+0 | 2 | |
Ortak Seçmeli Ders 2 | Seçmeli | 2+0 | 3 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
GMS24304 | ALMANCA-II | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS19310 | OSMANLI MUTFAĞI | Seçmeli | 2+0 | 2 |
GMS24307 | FRANSIZCA- II | Seçmeli | 3+0 | 4 |
GMS19306 | BESLENME SOSYOLOJİSİ | Seçmeli | 2+0 | 2 |
GMS19308 | İÇECEK TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2+0 | 2 |
GMS19312 | BALKAN MUTFAK KÜLTÜRÜ | Seçmeli | 2+0 | 2 |
GMS24302 | RUSÇA-II | Seçmeli | 3+0 | 4 |
7. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
GMS19401 | MUTFAK SANATLARI UYGULAMASI-II | Zorunlu | 2+0 | 5 |
GMS19405 | MENÜ YÖNETİMİ | Zorunlu | 3+0 | 4 |
TRF19401 | ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 3+0 | 4 |
GMS19403 | SOĞUK MUTFAK | Zorunlu | 2+0 | 5 |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 2+0 | 4 | |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 2+0 | 4 | |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 2+0 | 4 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
GMS19407 | GASTRONOMİ TARİHİ | Seçmeli | 2+0 | 4 |
GMS24403 | DİKSİYON | Seçmeli | 2+0 | 4 |
GMS24210 | DUYUSAL ANALİZ | Seçmeli | 2+0 | 4 |
GMS19409 | ULUSLARARASI GASTRONOMİ | Seçmeli | 2+0 | 4 |
GMS19413 | ZİYAFET YÖNETİMİ | Seçmeli | 2+0 | 4 |
GMS19411 | TEDARİK VE SATIN ALMA | Seçmeli | 2+0 | 4 |
8. Yarıyıl Ders Planı | ||||
---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T+U+L | AKTS |
TRF19404 | BİTİRME ÖDEVİ | Zorunlu | 0+0 | 8 |
GMS19404 | PASTACILIK | Zorunlu | 2+2 | 4 |
GMS19406 | YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ | Zorunlu | 3+0 | 3 |
GMS19402 | İLERİ MUTFAK TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2+6 | 6 |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 3+0 | 3 | |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 3+0 | 3 | |
Seçmeli Dersler | Seçmeli | 3+0 | 3 | |
Toplam AKTS | 30 | |||
Seçmeli Dersler | ||||
GMS24402 | TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GMS24404 | GASTRONOMİDE FERMANTASYON | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GMS19408 | EKMEKÇİLİK VE UNLU MAMUL TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GMS19410 | BESLENME ANTROPOLOJİSİ | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GMS19412 | MEKAN TASARIMI VE KONSEPT | Seçmeli | 3+0 | 3 |
GMS19414 | GİRİŞİMCİLİK | Seçmeli | 3+0 | 3 |
Program Yeterlilikleri | |
---|---|
|
Geçmiş Dönemlere Ait Eğitim Planları | |
---|---|